Van 17 december 2008 tot 29 januari 2009 heb ik een wat langere reis door Azië gemaakt. Soms naar plekken die ik al kende, soms naar nieuwe streken. Soms ook een emotionele terugkomst. Omdat er veel tekst en beeld is, heb ik het reisverslag in drie delen opgeknipt.

 
Het reisschema is ambitieus en lijkt erg druk. Maar reizen is voor mij daadwerkelijk op stap zijn en niet ergens een week blijven hangen.
Eerst met de trein naar Frankfurt omdat het ticket goedkoper was. Van Frankfurt naar Beijing, van Beijing Naar Kuala Lumpur, van Kuala Lumpur naar Bali, van Bali over Surabaja naar Jokjakarta, van Jokjakarta naar Balikpapan en dan weer even terug naar Bali, van Bali over Singapore naar Kuala Lumpur, naar Chiang Mai en vervolgens naar Chiang Rai, langs Bangkok en dan de oversteek naar Manilla, even heen en weer naar Dumaguete op Negros en dan van Manilla naar Shanghai en uiteindelijk naar Frankfurt en daar in de trein naar Utrecht. Op het kaartje kun je de route (ongeveer) zien. Ongeveer omdat eigenlijk alleen het begin vastligt en de terugreis. Ik zie wel. Er is daar altijd eten, slaapplek en vervoer!